23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Etkinlikleri

Etkinlikler ve Haberler - 25 Mart 2022 Cum

Birleşmiş Milletler teşkilatı içinde yer alan ve ülkemizin de üyesi olduğu Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın kuruluş yıl dönümüne atfen, 23 Mart, “Dünya Meteoroloji Günü” olarak kutlanmaktadır. Bölümümüz; ilgili günü, “Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu” (MEKAT) öğrenci kulübü ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutlamaktadır.  Bu yıl, “Erken Uyarı ve Erken Eylem: Afet Riskinin Azaltılması” teması ile ayrıntısı bağlantıda verilen program ile gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışına; Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdür Yardımcısı Ali Kesimoğlu, Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, Meteoroloji Mühendisleri Odası Temsilcisi İsmail Küçük, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir ve çok sayıda akademisyenle birlikte Bölümümüz ve üniversitemizin diğer bölümlerinden öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr Mahmut Aydın: “İklim Değişikliğinin Etkisiyle, Mevsimlerde ve Hava Olaylarında Değişkenlikler Artıyor” vurgusuyla aşağıdaki konulara değinmiştir.

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Son yıllarda değişen iklim koşullarının da etkisi ile meteorolojik afetlerin oluşum sayıları, şiddeti, etkili oldukları alan ve süresi artış gösterdiğinden daha önce sık görülmeyen bazı afet türleri artık daha fazla ve etkili olmaktadır. Afet risk yönetiminde şiddetli hava olaylarının tahmini ve erken uyarılar insanların can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. İşte bundan dolayıdır ki Dünya Meteoroloji Günü kutlamalarının ana teması ‘Erken Uyarı ve Erken Eylem: Afet Riskinin Azaltılması’ olarak seçilmiştir. İklim değişikliğinin etkisiyle, mevsimlerde ve hava olaylarında meydana gelen değişkenlikler; sıklık ve miktar olarak artmaktadır. Bu etkiler; farklı bölgelerde, farklı şekildeki hava olayları ile kendisini göstermektedir. Sadece geçen yıldan birkaç örnek verecek olursak; Karadeniz bölgesinde, Temmuz ayında, Rize ve Trabzon’da ve daha sonra Ağustos’ta Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen yüksek etkili yağışlar ve sel olayları olmuş, Akdeniz bölgesinde ise, Muğla ve Antalya’da, sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın etkisiyle şiddetli orman yangınları olmuştur. Bu yüksek etkili hava olayları, tüm doğayı ve toplumumuzu oldukça etkilemiştir” diye konuştu. Prof. Dr. Mahmut Aydın, Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans programının açılması için gerekli şartları, bölümün artık sağladığını ve yüksek lisans programı için başvuru yapacaklarını belirtti. “Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş’ın şahsında, bölümümüzün bütün akademik ve idari personeline ve özellikle Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğumuza ve bölümümüz bütün öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi.

MEKAT tarafından, tüm Samsun Üniversitesi öğrencileri için düzenlenen “Bulut Avcıları Fotoğraf Yarışması” sonuçlarının açıklanması ve ilk üçe girenlerin ödül takdimi yapıldı.

Yarışmada; birinci, Sivil Havacılık Yüksek Okulu-Havacılık Yönetimi Bölümü’nden Fatih Şensan, ikinci Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi-Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Süreyya Polatlı, üçüncü ise Mühendislik Fakültesi-Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Ali Furkan Çağlayan oldular.

Birincilik ödülü Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın tarafından, takdim edildi.

İkincilik ödülü, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek tarafından takdim edildi.

Üçüncülük ödülü, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu tarafından takdim edildi.

Ayrıca, MEKAT öğrenci kulübü, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş’a sürpriz yaptı ve birincilik kazanan fotoğrafı çerçeveli olarak hediye etti.

Etkinlikteki bir diğer MEKAT etkinliği ise “Hava ve İklim” farkındalık balonları uçurulması oldu. Bu çerçevede; öğrenciler tarafından hazırlanan notları taşıyan balonlar, tüm katılımcılar tarafından, Fakülte öğrenci giriş kapısının olduğu dairesel alanda, katılımcılar ve öğrenciler tarafından uçuruldu.

İkramdan sonra, konferans salonuna dönüldü. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yücel “İklim Değişikliği ve Hidrometeoroloji” konulu sunumunu “çevrim içi” platformdan gerçekleştirdi. Profesör Yücel; sunumunda, iklim değişikliğinin bilimsel nedenleri açıkladı ve ODTÜ’de bu alanda doktora öğrencileri ile yapmakta oldu araştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca, etkinliğimiz panel konusuna temel teşkil eden Batı Karadeniz’de Ağustos 2021’de meydana gelen yüksek etkili hava olaylarının önceden tahmin edilebilirliği konusunda yapmakta oldukları bilimsel çalışmaların ön sonuçlarını paylaştı.

Panel: Batı Karadeniz Ağustos 2021 Sel Felaketi ve Afet Önleme Çalışmaları

Geçtiğimiz yıl, can ve mal kayıplarına neden olan, çok kısa sürede çok etkili yağışların meydana geldiği Batı Karadeniz Ağustos 2021 hava olayları, Doç. Dr. Meral Demirtaş’ın panel başkanlığını yaptığı bu bölümde; Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü Meteoroloji Yüksek Mühendisi Evren Bakılan, Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Aksu ve Samsun il AFAD Müdürü Levent Uçarlı aydınlatıcı sunumlar yaptılar. Bilimsel, teknik ve uygulamalarda yapılan çalışmaları içeren sunumlar, soru ve yorumlarla gelen katkılarla panel ilgi ile takip edildi.