Fakültemiz Havacılık ve Uzay Mühendisliği 1. sınıf öğrencileri, “Havacılık ve Uzay Mühendisliğine Giriş” dersi kapsamında Ballıca Kampüsü Hangarlar Yerleşkemizde düzenlenen teknik gezide bir araya geldi. Bu etkinlikte, öğrencilerimiz Samsun Üniversitesi’nin sunduğu olanakları yerinde inceleme ve alanında uzman kişilerden bilgi alma fırsatı yakalarken, sadece Havacılık ve Uzay Mühendisliği değil, havacılıkla ilgili diğer disiplinleri de gözlemleme imkanı buldular.
Gezimizin ilk durağı, Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi oldu. Burada Uçuş Akademisi Müdürü Kadir Ceng, üniversitemizin kendi uçuş pistine sahip olma ayrıcalığını vurgulayarak PPL, ATPL, IR gibi pilot eğitim programları ve pilotluk mesleği hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Bilgilendirmenin ardından, geziye katılan bazı öğrencilerimiz, EASA ve SHGM onaylı Uçuş Simülatörlerinde gerçekçi bir uçuş deneyimi yaşadılar. Uçuş Simülatör Sorumlusu Furkan Koçal eşliğinde öğrencilerimiz, Samsun Üniversitesi uçuş pistinden kalkış yaparak kampüs üzerinde tur attı ve piste başarıyla iniş gerçekleştirdi.
Bir sonraki durağımız, Mühendislik Fakültemize ait A3 Hangarı Makine Laboratuvarı oldu. Araştırma Görevlisi Muhammed Turan Aslan, geleneksel talaşlı imalat tezgahlarından (torna, freze, planya) bilgisayar kontrollü CNC makinelerine kadar laboratuvarda bulunan ekipmanlar hakkında detaylı bir bilgilendirme yaptı.
Gezimize, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış SHY-147 yetkisiyle uçak bakım teknisyenliği eğitimleri veren Uçak Bakım ve Onarım Bölümümüzün eğitim hangarı ile devam edildi. Burada Teorik ve Pratik Eğitmenlerimizden Enis Sari, uçak kontrol sistemlerinden güvenlik sistemlerine kadar birçok konuyu uygulamalı olarak tanıtarak öğrencilerimize değerli bilgiler aktardı.
Sonraki durağımız, bölümümüzün Yapı ve Aerodinamik Laboratuvarı oldu. Burada Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Selim Durna ve Araştırma Görevlisi Mehmet Talha Tınastepe, Havacılık ve Uzay Mühendisliği derslerinde kullanılan deney setlerini tanıttı. Laboratuvarda yer alan düşük hızlı sesaltı rüzgar tüneli çalıştırılarak öğrencilerimize teorik bilgilerin pratik uygulamalarla nasıl pekiştirildiği gösterildi.
Gezimize, Üniversitemiz Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Genel Havacılık İşletmesi bünyesinde Sürekli Uçuşa Elverişlilik Organizasyonu ve SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşumuz ile devam edildi. Burada Uçak Teknisyeni Mustafa Karaca, Uçuş Akademisi uçaklarının bakım faaliyetleri ve uçak teknisyenlerinin görev ve faaliyetleri ile ilgili öğrencilerimize değerli bilgiler aktardı.
Gezimizin son durağı ise Teknoloji Tasarım Atölyemizdi. Burada, TEKNOFEST yarışmaları kapsamında, İnsansız Hava Araçları, Savaşan İHA ve Roket gibi çeşitli kategorilerde ödül kazanan takımlarımızda bulunan öğrencilerimizden Burak Can Kalkan, Berat Al ve Tolga Uyanık projelerini ve başarı hikayelerini öğrencilerimizle paylaştı. Teknik gezimiz, Teknoloji Tasarım Atölyesi önünde gerçekleştirilen model roket atışı etkinliği ile son buldu.
Bu değerli etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sunan tüm üniversite yetkililerimize, bizlere bilgi ve deneyimlerini aktaran akademisyenlerimize ve öğrencilerimize gönülden teşekkür ederiz.