Samsun Üniversitesinin Projesine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Hibe Desteği

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı (CMDP)” 2022 yılı sonuçları açıklandı. Samsun Üniversitesinin sunduğu “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi” CMDP kapsamında 9 milyon 581 bin TL bütçe ile desteklenmeye değer bulundu.

Samsun Şehrinin Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Alanındaki Kimliği Pekişecek

Mili Mücadelenin ilk adımının atıldığı sembol kent ve istiklalin ve istikbalin şehri olan Samsun’un ve bu kentin adını taşıyan, şehrin “Yeni Nesil Üniversitesi” Samsun Üniversitesinin havacılık, uzay ve savunma sanayi alanındaki kimliğinin bu projeyle daha da pekişeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın “Üniversitemizin kurulduğu 2018 yılında ihtisaslaşma alanımızı ağırlıklı olarak havacılık, uzay ve savunma sanayi olarak belirledik. Tüm plan ve programlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirerek Üniversitemiz Ballıca Kampüsünde havacılık ve ilgili alanları bir arada bulunduran bir ekosistem kurduk. 2 Şubat 2022 tarihinde üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizin ismini ülkemiz insansız hava araçlarının öncü ismi ve “Tam Bağımsız Güçlü Türkiye” hedefine ulaşmak için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Milli Teknoloji Hamlesinin” en büyük destekçisi BAYKAR Makinenin kurucusu merhum Özdemir Bayraktar’ın ismini vererek Ballıca Kampüsümüzün bir havacılık ve uzay teknolojileri merkezi olması yönündeki azim ve kararlılığımızı pekiştirdik. Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizin ve Mühendislik Fakültemizin öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin hava araçları ve alt sistemleri tasarımları, testleri ve imalatları için çalışmalarına imkân sağlayacak bir altyapı kurma çalışmalarına başladık. Bu altyapı ve çalışmalar neticesinde öğretim elemanlarımızın danışmanlığında öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası birçok yarışmada dereceler elde etmeye başladı. Henüz kuruluşumuzun dördüncü yılında olmamıza rağmen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te üst üste dereceler kazandık. Bu dereceler TEKNOFEST ile bağımızın  pekişmesini ve üniversitemizin adının TEKNOFEST ile öne çıkmasını sağladı. Bu yıl 30 Ağustos – 04 Eylül tarihleri arasında 5.’si düzenlenecek olan TEKNOFEST’in, Karadeniz’de şehrimiz merkezli olarak yapılması kararının alınmasında başta Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz olmak üzere üniversitemiz öğrencilerinin havacılık, uzay ve teknoloji alanındaki yarışmalarda elde ettiği başarıların ve elbette Samsun şehrinin fiziki imkânlarının önemli katkısı olduğu muhakkaktır. Tüm bu süreçler ve TEKNOFEST’in şehrimizde yapılacak olması Samsun şehrinin ve üniversitemizin havacılık, uzay ve savunma sanayi alanında bir kimliğe sahip olmasını sağladı. Sahip olduğumuz bu kimliği daha ileriye taşıyabilecek çalışmalara ve projelere ihtiyaç vardır. Bu kapsamda üzerinde uzun süredir çalıştığımız ve hayata geçtiğinde şehrimize, üniversitemize ve elbette ülkemize ciddi katma değer kazandıracağına inandığımız Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından desteklenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Samsun Şehri Uçak Bakım ve Onarım Alanında Önemli Bir Üs Olacak

Samsun Üniversitesi bünyesinde halihazırda Uçak Bakım ve Onarım lisans programı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından lisanslı SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşu ve SHY-147 Onaylı Eğitim Kuruluşlarının olduğunu vurgulayan Rektör Aydın “Üniversitemiz bünyesinde mevcut haliyle uçak bakım ve onarım alanında hem lisans eğitimi hem de SHY-145 ve SHY-147 ile nitelikli eğitimler verilebilmektedir. Tüm bu eğitimler için üniversitemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen ülkemizdeki 3 üniversiteden biridir. Bilindiği üzere uçak bakım ve onarım özelinde ve havacılık sektörü genelinde işgücüne ihtiyaç artmaktadır. Uluslararası havayolu ve uçak şirketleri tarafından her yıl yayımlanan ve ticari havacılık, iş havacılığı ve sivil helikopter endüstrisini kapsayarak hazırlanan Pilot ve Teknisyen Genel Görünümü 2021 yayınında, dünya filolarının önümüzdeki 20 yıl içinde 612.000 yeni sivil havacılık pilotuna, 626.000 yeni bakım teknisyenine ihtiyaç duyacağı belirtilmiştir. Bu veriler, projemizin gelecek vizyonu açısından çok değerlidir.  Proje kapsamında üniversitemiz Ballıca Kampüsünde var olan altyapıya ilave olarak 4 yeni uçak bakım onarım atölyesi, 1 CNC atölyesi ve 1 kaynak atölyesi kurulacaktır. Bu atölyeler sadece uçak bakım ve onarım teknisyeni yetiştirmek için kullanılmayacak aksine özel sektörle iş birliklerini geliştirmek ve istihdam edilebilir gençlerin atölyelerde aldıkları eğitim ile sektörde istihdam edilebilirliklerini de sağlamak için kullanılacaktır. Projenin başlamasıyla beraber 24 uçak bakım ve onarım teknisyen adayı, 30 CNC operatörü ve 30 kaynak operatörü eğitime alınacaktır. Bunun yanı sıra üniversitemiz dışından gelen talepler doğrultusunda da hava araçları bakım onarım hizmeti sunulacaktır. Böylece Samsun şehri uçak bakım ve onarım alanında bölgesel ve ulusal olarak önemli bir üs haline gelecektir.” dedi.

Bizimle Birlikte Projemize İnanan Herkese Teşekkür Ediyorum

Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi kapsamında ülkemiz için çok önemli kurumlardan destek mektupları aldıklarını belirten Rektör Aydın “Proje fikrimizi açıkladığımızda bize inanarak destek mektupları gönderen BAYKAR Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR’a, BAYKAR Teknoloji Genel Müdürü Haluk BAYRAKTAR’a, SAMPA Otomotiv ve Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş.’lerin Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Projenin bölgemize sağlayacağı katkıya inanarak projemize güçlü destek veren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR’e, Samsun Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI’ya ve projemizin desteklenmesi konusundaki tensipleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa VARANK’a en kalbi şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Öğrenci Destek Hattı